jul 7, 2017 in Nieuws

Ben je net lekker aan het studeren voor je VCA-examen, hebben ze dingen veranderd! Per 1 september 2017 veranderen de VCA-examens. We hebben alle wijzigingen voor jullie onder elkaar gezet.

1. Geen VCA-examen meer op papier

Per 1 september kun geen papieren examen meer aanvragen. Alle examens worden vanaf dan digitaal aangeboden.

2. Uitbreiding examens met alternatieve vraagvormen

Naast de bestaande multiple choice komen er ook andere vraagvormen. Je kunt straks ook vragen tegen komen waarbij je moet matchen/ranken, een matrix moet invullen, drag & drop antwoorden moet geven of waarbij meerdere antwoorden mogelijk zijn (multiple response).

3. Er komen meer standaardtalen beschikbaar

Naast Nederlands, Duits, Engels, Frans en nog een aantal andere standaard talen kun je straks ook examen doen in het:

> Bulgaars
> Kroatisch
> Russisch

Ook voor deze talen hoef je straks géén vertaalkosten meer te betalen.

4. Er komen meer voorleesexamens beschikbaar

Vanaf 1 september zijn vrijwel alle standaard talen ook beschikbaar als voorleesexamen. Uitzonderingen zijn hierbij het Litouws en het Bulgaars.

5. De cesuur wordt aangepast

Vanwege de nieuwe vraagvormen wordt ook de cesuur aangepast. Voor het B-VCA moet een kandidaat straks 26 in plaats van 28 punten halen voor een voldoende. Voor het VOL/VIL examen wordt dit 45 in plaats van 49 punten voor een voldoende.

6. Je krijgt inzicht in je prestaties op het examen

Aan het einde van het examen krijgen kandidaten, als ze binnen de examentijd zitten, per hoofdstuk te zien hoeveel procent van de vragen ze goed hadden. Als ze het examen niet hebben gehaald weten ze hierdoor op welke hoofdstukken minder goed zijn gegaan en waar ze zich dus op moeten richten.

Voorbeeld VCA-examens

Een aantal voorbeelden van VCA-examens vind je hier.